Museumwoning

Het eerste museum en de museumwoning in Amsterdam Noord.

Meteorenweg 174 voorkant
Meteorenweg 174 voorkant

De museumwoning is een woning in Tuindorp Oostzaan, gebouwd in 1922 door de toenmalige Gemeentelijke Woningdienst,
nu woningbouwvereniging Ymere. De architecten waren B.T. Boeijinga en J.H. Mulder die in dienst waren van de gemeente.
Deze architecten hebben ook het Vogeldorp, Disteldorp, Tuindorp Nieuwendam en als laatste Floradorp ontworpen.

Meteorenweg 174 bovenverdieping
Meteorenweg 174 bovenverdieping

De H.A.T.O. kwam achter het bestaan van de nog in oude staat zijnde woning en er ontstond een idee om van de modelwoning een “museumwoning” te maken met als doel die voor het publiek  open te stellen. Dankzij de medewerking van Ymere en het Stadsdeel Amsterdam Noord kon deze woning behouden blijven.
In de woning is een slaapkamer ingericht als voorlichtingsruimte, waar films kunnen worden getoond van het leven en werken in Tuindorp Oostzaan in de eerste helft van de vorige eeuw. Er zijn ook steeds wisselende tentoonstellingen te zien en er is een vitrinekast vol met jubileumartikelen van de N.D.S.M. Mensen die de woning bezoeken zijn enorm enthousiast omdat het interieur zeer herkenbaar is uit moeders en grootmoeders tijd.

Hele pand aan de meteorenweg
Hele pand aan de meteorenweg

De museumwoning is gevestigd op de Meteorenweg 174, 1033 HJ Amsterdam-Tuindorp Oostzaan.
Open elke tweede zondag van de maand van 11.00 uur tot 16.30 uur. Entree € 3 p.p.  kinderen onder 12 jaar onder begeleiding gratis. Betalen met Pin is niet mogelijk.

 

Openingsdagen 2020
12 januari 9  februari 8  maart
Dicht Dicht Dicht
Dicht 9  augustus 13  september
11 oktober 8 november 13 december

Voor groepen gelieve afspraken maken:
tel: 020-6334976 Gerard van Putten (secretaris) of 020-6310661 Corry Fellinga

Conservator van de museumwoning is Ruud Borman

 

Een gedachte over “Museumwoning”

  1. Heel jammer dat de kleine fotootjes van de museumwoning ‘wegschieten’. Wij hebben spullen van Oma Prins , Kometensingel 237, naar de museumwoning gebracht en ik wilde er graag even naar kijken. Opa Prins werkte bij de NDSM en overleed op 28 februari 1996, oma overleed op 9 mei 2001. Er werd toen gerenoveerd, maar oma mocht tot haar dood in de woning blijven. Mijn man was haar kleinzoon, René Kramer. Wij hebben toen samen het huis leeggeruimd. We waren blij dat er een goede bestemming voor meerdere zaken was. In de IJmuider Courant las ik zaterdag het artikel ‘De vergeten watersnood’ en de vermelding van de expositie in het Zonnehuis. Ik heb het de familie en de vrienden van mijn man meteen verteld. Natuurlijk heb ik veel gehoord over de ramp. Opa droeg oma, zijn 2 dochters en zijn kleinzoon door het water de dijk op. Mijn schoonfamilie was ook op de Zuiderkruis. Mijn man was toen ruim 3 jaar, werd ziek aan boord en moest naar het ziekenhuis. Daarna mocht hij naar de achterbuurvrouw omdat daar het huis al weer bewoonbaar was. Hij vond het fijn bij haar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
error: Content is protected !!