De achtergevel van het Zonnehuis aan de Grote Beerstraat bevat beelden van naakte mensenfiguren symboliserend de verheerlijking van het gezinsleven. Voorgesteld worden een vader, moeder en twee kinderen. De beelden zijn gemaakt door W. IJzerdraat en M. Vreugde.
(Foto: Marion Golsteijn Wikimedia (CC-BY-SA-3.0-NL))
In 1937 is aan de Kometensingel in Tuindorp-Oostzaan een serie bejaardenwoningen gebouwd. Alle kamers van de kleine huizen liggen op de begane grond. Beeldhouwer Frits Sieger heeft ter plekke (in situ of taille directe) de twee beelden gehakt die het plantsoen tussen de huizen flankeren. Volgens het stadsarchief van de gemeente Amsterdam heet het tweetal ‘De Eendracht’, elders wordt de naam ‘Gemeenschapszin’ genoemd. De jonge vrouw heeft bijtjes en bloemetjes meegekregen, de man een duif en (op een oude foto te zien) golven of korenschoofjes aan zijn voeten.
(Foto: Marion Golsteijn Wikimedia (CC-BY-SA-3.0-NL))
(Foto: Marion Golsteijn Wikimedia (CC-BY-SA-3.0-NL))
Door de Gemeentelijke Woningdienst werden 11.000 gemeentewoningen en 20.700 verenigingswoningen gebouwd. Aan de volkshuisvesting van voor de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam zijn de namen verbonden van de wethouders F. M. Wibaut en S.R. de Miranda. Maar achter de besluiten van de wethouders stond een gedreven man: de directeur van de Gemeentelijke Woningdienst Arie Keppler (1876 – 1941).
Petrus Josephus Mattheus (Piet) Aalberse, vooraanstaand figuur in de Rooms-Katholieke Staatspartij (RKSP). Hij gold in de katholieke beweging als ‘links’ en zette zich in voor het lot van de rooms-katholieke arbeiders. Hij was van 1903-1916 lid van de Tweede Kamer, van 1916-1918 hoogleraar in Delft en van 1918-1925 minister van Arbeid. Zijn naam is vooral verbonden aan de Arbeidswet van 1919. Na zijn ministerschap was hij van 1925-1937 wederom lid van de Tweede Kamer. Als dank voor zijn inspanningen heeft men in Tuindorp Oostzaan zijn naam vereeuwigd. Woningbouwvereniging Het Oosten is van oudsher een katholieke coöperatie.