Kunst in de wijk

De Bank, Klinkerweg door Gerrit Velthuis, 1992

De Stichting Werkgemeenschap Orthopedagogische Zorg grenst aan een parkje en een kinderboerderij. In het water aan de rand van het parkje ligt een klein eiland. Ter bekroning van dit eilandje heeft Gerrit Velthuis een enorme, ovale bank ontworpen. Het eiland in de vorm van een kegelvormige heuvel steekt een meter boven het omringende park uit en de bank op de top is via een stalen loopbrug bereikbaar. In de rugleuning van De Bank is in brons een tekst van de negentiende-eeuwse dichter Rainer Maria Rilke aangebracht:’……maar er is veel tijd nodig voor alles, heel veel tijd.’

Deze tekst sluit aan bij de bedoeling die Velthuis met De Bank voor ogen staat: een plek waar men even kan uitstijgen boven de dagelijkse beslommeringen en kan ontsnappen aan de jachtigheid van het bestaan. De golvende lijn van het gras rondom de bank suggereert dat De Bank wordt opgetild.

De Bank,  Hogeland (Foto:Marion Golsteijn Wikimedia)

 

Ben Zegers noemde dit kunstwerk aan de Klinkerweg in 1962 “Gerrit.” Op het terrein van De Werf, een leefgemeenschap voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking, staat een ensemble van dertien geraamten in de vorm van stoelen en andere meubels

“Gerrit” Klinkerweg (Foto:Marion Golsteijn Wikimedia)

 

Klein Zonneplein, Metaalconstructie gemaakt door Nico Betjes in 1979. Geen naam omdat je dan gaat kijken of het wat lijkt.

Wat je ziet
Klein Zonneplein (Foto:Marion Golsteijn Wikimedia)

 

Verzonken Stad gemaakt door Borek Sipek, 1991 Meteorenweg 266. Het kunstwerk stond aanvankelijk op het dak, maar omdat de drie kegels lekkage veroorzaakten, werden ze verplaatst naar de grond. Daardoor is het echt een verzonden stad geworden.

Verzonken Stad (Foto:Marion Golsteijn Wikimedia)

 

Muurschildering in opdracht van Ymere gemaakt door het kunstenaarscollectief Hotmamahot in 2010 in de Argostraat naast het Zonnehuis.

Muurschildering Argostraat (Foto:Marion Golsteijn Wikimedia)

 

Op het sportpark van de Meteoor aan het Perenpad staat dit kunstwerk “Pylonen” gemaakt door Ali Koubaa gemaakt in 1982. De kleuren behoren een tegenwicht te vormen voor de groene omgeving, De onderste rechthoekige palen hebben de kleur van sportclub De Meteoor

Pylonen, Perenpad (Foto:Marion Golsteijn Wikimedia)

 

Gedichten aan de gevels van Toon Tellegen in 2006        Adressen: Dolfijnhof, Tweelinghof, Telescoophof, Eclipshof, Stierstraat, Eenhoornhof en Sagittahof. Hierin spelen de acht namen van de hofjes en rol.

Gedichten

Gedichten:

Nietsvermoedend en in het donker Op goed geluk vertrokken     Als een pijl uit een onzekere boog

 Weelde en alwetendheid achterlatend in paleizen, dromen waarin eenhoorns nog achteloos bestaan

 op de rug van een hemelse stier beladen met gouden gedachten, wierookverlangens en de ontembare moed van mirre

 de wereld is niet groot, maar wel ingewikkeld je vliegt door woestijnen, struikelt over de zeeën

dolfijnen, meeuwen tuimelen over je heen na een lange reis bij een huis gekomen

aangeklopt, gezegd wie je bent door een kier de eindigheid gezien harder geklopt, luider gezegd wie je bent misschien is er niemand misschien wegen iemand en niemand hier evenveel

 langzaam en onwillig schuift de maan opzij je hoort stemmen, de zon verschijnt en iedereen is er, zomaar iedereen !

 hier woon je dus – je herkent jezelf sprekend hoe je op iedereen lijkt – er is geen tweede geen zesmiljardste zoals jij.

 

 

 

 

 

 

Close
error: Content is protected !!