Stenen monument op de dijk

Stichting NDSM Herleeft, Stichting HATO (Historisch Archief Tuindorp Oostzaan) en Stichting Tuindorp Oostzaan leeft.

U heeft waarschijnlijk al eerder gehoord over de aanleg van een stenen monument tegen de Oostzanerdijk op de Kometensingel t.o. de oude Bibliotheek.

Nel Christ Oostzanerdijk

De Oostzanerdijk heette tot 1924 de Oostzaner Zeedijk. De dijk beschermde het achterland tegen het IJ dat in open verbinding stond met de Zuiderzee tot de aanleg van het Noordzeekanaal en de inpolderingen van het IJ. De dijk had het tot die tijd soms zwaar te verduren. Om de dijk te versterken werden in de 18de eeuw daarom Noorse zwerfkeien gebruikt. Tot in de jaren 50 bleven de keien er liggen als stille getuigen van de dijkversterkingen uit de 18de eeuw. Veel oude inwoners hebben nog levende herinneringen aan de grote keien en hun waarde. Het verhaal moet gedeeld met de nieuwe en oude bewoners gezien de cultuurhistorische betekenis.

Gerda Busch tussen de keien

De Firma Ligthart en de firma Stevens en Partners zijn begonnen met de werkzaamheden van het Stenen Monument op de Oostzanerdijk. Als alles naar wens verloopt kunnen wij dit monument op vrijdag 9 december onthullen. Daarom nodigen wij alle Tuindorpers uit om aanwezig te zijn bij deze bijzondere happening, onder het genot van een hapje en een drankje in de Bethelkerk. U bent vanaf 14.30.uur welkom, waarna de Officiële opening om 15.00 uur begint. De onthulling van het monument zal rond 16.00 uur plaatsvinden. Wij hopen natuurlijk dat de Tuindorpers in grote getalen aanwezig zullen zijn. Hopelijk zien we elkaar op vrijdag 9 december, Bethelkerk, Plejadenplein 44, 1033 VL Amsterdam, Officiële opening 15:00 uur

Toespraak Stichtingen Tuindorp Oostzaan,

Toespraken Gemeente, HHNK en Waternet,

Onthulling monument buitenlocatie (16:00 uur)