De Naald van Goedkoop

 

Beschrijving: Naald van Goedkoop..JPG

Beschrijving: onthulling Naald van Goedkoop..JPG

 

 

De Naald van Goedkoop keert terug op zijn oude stek.

Deze gedenkzuil werd in 1944 door het personeel aangeboden aan de toenmalige Nederlandse Scheepsbouw Maatschappij

ter gelegenheid van het 50 jarig bestaan. Na de sluiting van de NDSM in 1984 is de zuil verplaatst naar Tuindorp Oostzaan maar op verzoek van oud werknemers is hij nu weer teug op de NDSM. De opening werd verricht door de kleinzoon van Goedkoop en stadsdeelvoorzitter Rob Post.

De naald was een cadeau van het personeel van de NSM voor het vijftigjarig bestaan van de werf. Op de plaquette staat Daniël Goedkoop, in 1894 de oprichter en directeur.

 

De naald van Goedkoop

Daniel Goedkoop Jr. (1850-1929) was eigenaar van de werf Kromhout toen hij in 1894 benaderd werd de leiding op zich te nemen van een nieuw op te richten scheepswerf,

de NSM: Nederlandsche Scheepsbouw Maatschappij, later de NDSM: Nederlandsche Dok en Scheepsbouw Maatschappij. Na enige aarzeling maakte Goedkoop de overstap.

De werf heeft tot 1984 bestaan,

Bij het 50 jarig bestaan van de scheepsbouwwerf in 1944 is door het personeel een gedenknaald aangeboden met het portret van de eerste directeur: ‘De naald van Goedkoop’.

Het verbaast dat het brons in dat oorlogsjaar nog voorhanden was. Het monument heeft tot het faillissement voor het oude directiekantoor op werf Oost gestaan.

In 1987 is het geplaatst op een leeg terrein tegenover de werf, maar inmiddels is de bebouwing opgerukt en staat de gedenknaald onder tussen bomen en een prefab-gebouw.

 

Terug naar de werf

In 2006 is er initiatief genomen om de gedenknaald terug te plaatsen op het terrein van de voormalige werf maar huidige gebruikers van het NDSM-terrein voelden er niet voor.

Er zijn steunbetuigingen pro verzameld en het stadsdeelbestuur heeft in 2008 besloten het monument te verplaatsen, maar in de zomer van 2011 staat Goedkoop nog steeds op zijn plek.

Het monument is inmiddels schoongemaakt. In eerdere jaren was het zandsteen bijna zwart, de plaquette groen. Op 9 September 2011 is het op de nieuwe plek weer onthuld.

 

 

>>>>> INDEX